flaksläde

Montage av rörlig släde på flaket

Montage av rörlig släde på flaket

Det är många som inte vet vad en flaksläde är. Men det är egentligen precis vad det heter. Ett flak som är som en släde. Med det menas att botten på flaket kan dras ut från hytten. Det går att likna vid att man drar ut en låda utan sidor. Eller den sortens skärbräda som är permanent i vissa köksbänkar.

Idén kom av svårigheten att komma åt det material som ligger längst in på ett flak. Om det är något tungt så kan det vara onödigt svårt att dessutom behöva lyfta materialet över flakets sidor. Och detsamma när materialet ska lyftas upp på flaket.

 

Utdrag med stopp

En flaksläde har en låsningsbar mekanism för att underlätta arbetet och minska risken för skador. Det innebär att flaksläden är fast i det ursprungliga läget längst in mot hytten. Låsningen släpper man då man ska dra ut flaksläden. Och i utdraget läge låser den sig själv igen.

På det sättet kan man inte råka klämma sig själv eller någon annan. Greppet är enkelt men ändå inget som kan råka släppa av sig själv. Varken när man arbetar på flaket eller under tiden som man kör omkring med bilen.

 

 

Fästa under färd

För att fästa materialet under färden finns olika anordningar att koppla på. Med hjälp av remmar kan man knyta fast det som önskas. Men det går även att endast använda delar av flaket vid mindre mängd material.

Om man önskar så går det även att täcka flaket på olika sätt. En god idé om man kör känsligt material eller om vädrets makter slår till med full kraft. De tillbehör som man inte behöver för färden kan man enkelt koppla ifrån och låta vara kvar på företaget under transporten. Viktigt är dock att man inte själv försöker hitta på lösningar som riskerar säkerheten eller skadar flaksläden.