Liten husbil

Kan en liten husbil bli familjens andra bil?

Kan en liten husbil bli familjens andra bil?

En familjebil är bland de mest värdefulla inköp man kan göra. Men med tiden händer det att familjen växer ur den och det blir tal om att skaffa en andra bil. Den nya bilen blir ofta som en ersättare till den gamla. Men tanken med en andra bil är ju att båda ska vara i bruk samtidigt. En smartare idé är istället att fundera på vilka tillfällen och möjligheter en ny bil kan erbjuda. Ett av de mest intressanta och spännande alternativen är en liten husbil.

Kanske på grund av sin storlek, priset eller att de alltför ofta associeras med bilsemestrar? Men att äga en husbil har många oanade fördelar som gör fordonet till ett seriöst alternativ till den vanliga personbilen. Många är helt enkelt inte pålästa om husbilen och dess användningsområden. Därför följer här en guide om att köpa, äga och vårda en husbil. Förhoppningsvis ska du efter att ha läst denna text kunna fatta ett beslut om det här med husbil är något för dig eller inte.

Charmen med en liten husbil

En husbil är ett väldigt mångsidigt fordon. Vissa använder den på familjesemestern medan andra bor i den under hela året. Men oavsett hur långa perioder den används är det en alldeles särskild upplevelse som inte går att finna någon annanstans. Det kanske är därför det finns folk som anpassat hela sin livsstil till att bo i husbil. Många skulle nog säga att charmen ligger i hur kompakt och enkel den är i sin design. Moderna husbilar är teknologiska underverk med alla bekvämligheter som en vanlig bostad har, specialanpassade för känsla och komfort.

Den andra fördelen är såklart att du kan packa ihop och flytta hela ditt hem på bara ett ögonblick. För de som längtar efter äventyr och nya vyer är husbilen ett utmärkt sätt att semestra. Tack vare sin bekvämlighet är det ett fordon som samtidigt lämpar sig för småbarnsfamiljer. Husbilen är enkel och snabb att packa, vilket gör att de även kan användas för dagsutflykter. En husbil är med andra ord inte ett fordon som bara behöver användas på semestern. För en familj som trivs i varandras sällskap kan det vara en bra idé att investera i en liten husbil. Dagsutflykterna och de gemensamma aktiviteterna ökar, och det gör även sammanhållningen.

Vilka är fördelarna?

Det många inte tänker på är hur praktisk en husbil faktiskt är i det dagliga livet. All packning som inte får plats i din vanliga personbil får utan problem plats i husbilen. Den kan därför användas när familjen ska storhandla till exempel. Med så gott om utrymme och högt till tak får du plats med både breda och långa föremål som annars hade varit en mardröm att frakta med med en personbil. Varför inte ta husbilen nästa gång du ska köpa byggmaterial till renoveringen? Som det kanske märks underlättar husbilen enormt när det kommer till packning och flytt. I längden blir det också billigare att packa husbilen istället för att tvingas ta din vanliga personbil fram och tillbaka flera gånger. Bränslesnålt både för dig och för miljön, med andra ord. Att ha husbil brukar också uppskattas under helgdagar och andra firanden. Du kan skjutsa hela släkten från tågstationen med bagaget fullt med julklappar utan några som helst svårigheter.

Husbil för den oerfarne

Har du kommit så långt i processen att du överväger att köpa husbil, men fortfarande tvekar? Då kan ett steg vara att hyra den först för att prova. Det finns många uthyrningsfirmor som tillhandahåller olika modeller för olika priser. Du kan enkelt besöka dessa uthyrningstjänster online, fylla i de datum du behöver husbilen och hur många sovplatser den ska ha, bland annat. Det bästa sättet att vänja sig vid känslan av att vara husbilsägare är att provköra. Tanken är trots allt att husbilen ska fungera som ett rullande hem, så det är viktigt att det känns rätt och att du trivs i den nya miljön.

Börja litet och fatta sedan beslutet om du och din familj behöver en större modell. Stora och små husbilar har sina för- och nackdelar. Den mest väsentliga skillnaden mellan en stor och en liten husbil är lagringsutrymmet. De små husbilarna har samma nödvändigheter och bekvämligheter som de större, men saknar extra utrymme för mindre fordon, som cyklar och annan tung utrustning. Det är sällan de flesta familjer och sällskap har behov av det extra utrymmet, så investera inte i en husbil som är större än nödvändigt. Nackdelarna brukar överväga fördelarna. Större husbilar drar exempelvis mer bränsle och är i längden skadliga för miljön. De är också tyngre och besvärligare att hantera och parkera i jämförelse med de mindre modellerna.

Att välja rätt storlek

Husbilar finns att köpa i flera olika storlekar och modeller. Ett av de första besluten du måste fatta är vilken modell som passar dig och ditt ekipage bäst. Fundera över era behov. Hur många resenärer kommer använda husbilen samtidigt? Hur mycket bagage kommer ni ha med er? Kommer ni övernatta mycket i den och kommer den stå parkerad under längre perioder? Husbilar sorteras oftast in i tre olika varianter: Alkov, delintegrerad och helintegrerad.

Alkov innebär att utrymmet ovanför förarhytten fungerar som en liten sovplats, inredd med en dubbelsäng. De är bland de vanligaste förekommande modellerna och är extra populära om ni behöver extra sovplatser. Det är därför som många barnfamiljer väljer denna modell.

Del- och helintegrerade är modeller vars förarutrymme delvis eller helt byggs in i själva karossen på bilen. Den helintegrerade varianten har inte vad man brukar kallar förarhytt, utan en rymligare sittplats, ofta med svängbara säten som gör att längre bilfärder blir bekvämare för föraren. Har ni en ensam förare i familjen som kör hela sträckan själv är den här modellen att föredra. Eftersom bilen saknar förarhytt så är det också lättare för föraren att konversera och umgås mer med de andra resenärerna under resans gång.

Bäst i test

Eftersom husbilar har väldigt många faktorer som är avgörande för köparen är det svårt att veta vilka modeller och märken som är bäst och vilka man bör undvika. Men det kan vara en bra början att känna till utbudet. Världsledande på marknaden är helt klart Tyskland tätt följt av Frankrike och Italien. Det finns även en del inhemska modeller hos Svenska återförsäljare. En av de första sakerna man noterar som potentiell köpare är att prisklasserna varierar en del. Husbilar har ofta extra finesser och funktioner som trissar upp priset, men det är ofta inte något som köparen varken efterfrågar eller behöver. Därför behöver du känna till vad de olika producenterna specialiserar sig på och till vilka målgrupper de sträcker sig till.

De tyska Hymer och Knaus Tabbert hör till de största producenterna och är kända både för sin höga kvalitet och standard. Trigano är en italiensk producent som har många modeller i sitt utbud. Däribland den populära McLouis som är en av de bäst säljande modellerna i Skandinavien. Weinsberg är ett märke som producerar enklare och stilrenare modeller till ett lägre pris, medan Morelo erbjuder lyxig komfort för den som är beredd på att lägga ut några extra slantar för ett dyrare alternativ.

KÄLLA: https://www.solhemhusbil.se/husbilsmarken/

Pris på husbil

För en barnfamilj är dock en prisvänligare husbil att föredra, samt att den är trygg och säker, både i trafiken och mot inbrott. Eftersom du sätter familjens säkerhet före allt annat kan det vara en bra idé att själv ta kontakt med återförsäljare för tips och rådfrågning. Men hur kommer det sig egentligen att priserna variera så mycket? En av anledningarna, och kanske den största är helt enkelt att vissa märken är mer kända än andra. De större producenterna kan trissa upp priserna på sina husbilar, trots att de många gånger håller samma prestanda som de billigare märkena. Du betalar alltså många gånger för märket när du väljer bland de populärare modellerna. En annan avgörande faktor för priset är produktionsåret. En husbil från 2020 är exempelvis mycket dyrare än en liknande modell från 2018. Det kan ses som hutlöst att ta ut sådana priser när skillnaden i prestanda är väldigt liten. Å andra sidan blir det väldigt tydligt att husbilar snabbt sjunker i pris på bara ett par år. Därför kan det vara en idé att investera i en modell som är cirka 2 år gammal utan att den känns omodern och utdaterad.

Några tips inför köpet

Husbilsmarknaden har växt lavinartat under de senaste 20 åren. Utbud och åtgång ökar stadigt år efter år, vilket göra att vissa modeller försvinner från marknaden fortare än väntat. Om du är ute efter en särskild modell kan du därför tvingas betala lite extra för att få en av de återstående exemplaren. Försök därför att ha ett öppet sinne och inte fastna för en särskild modell innan du vet om den är lätt att få tag i.

När du väl fatta tycke för en husbil är det viktigt att du tar reda på hur golvytan är distribuerad på insidan av fordonet. Beroende på hur interiören är designad kan en stor husbil kännas liten och trång att röra sig i. Samtidigt kan en liten husbil som är smart inredd kännas dubbelt så stor. Hur mycket av utrymmet är fritt och går att inreda av köparen? Du kanske vill ha en extra stor säng som du prioriterar högre än andra möbler. Slutsatsen är att du inte enbart ska förlita dig på den yta som står skrivet på pappret. Husbilsdesign är en konst i sig och du bör leta bland modeller tills du hittar den som känns som gjord för dig och din familj.

Regler för att köra husbil

I Sverige är trafikreglerna för husbil både enklare och mer komplicerade än i andra länder. Det är lätt att tro att “husbil” har en egen juridisk definition, men så är icke fallet. Nästan alla husbilar blir registrerade som personbil klass II, och därmed gäller samma trafikregler som vanliga personbilar när man kör husbil. För att få köra husbil med en totalvikt som överskrider 3,5 ton krävs C- eller C1-körkort. B-körkort är endast giltigt om föraren tagit det före den 1:a juli 1996. Så var får man ställa bilen? Om du kör en liten husbil, registrerad som personbil klass II får du parkera på vanliga parkeringsplatser för personbilar. Detta gäller dock inte de större modellerna, vilket gör att mindre husbilar är bekvämare och lättare att parkera. Större modeller parkerar på husbilsplatser; större parkeringsplatser som oftast går att hitta någonstans nära stadskärnan.

På campingplatser råder andra regler. Vissa låter dig betala för det område du vill ställa husbilen i, medan andra endast tillämpar en entréavgift, varpå du får ställa dig var som helst inom området. Givetvis får du också använda Trafikverkets rastplatser för husbilar, men det är inte tillåtet att övernatta på dem.

KÄLLA: https://sv.wikipedia.org/wiki/Husbil

Glöm inte checklistan

Husbilar kommer välutrustade med många bekvämligheter. Men det krävs också att ägaren sköter om sin husbil och ser till att alla tänkbara nödvändigheter finns på plats. Tar du med familjen på en resa, vare sig lång eller kort så bör ni följa en checklista på saker som bör packas innan avresa.

För det första måste ni ha med er tillräckligt med vatten för matlagning, tvätt och andra användningsområden. Det är bättre att ha för mycket vatten än för lite. Andra nödvändigheter som väskor, laddningsadaptrar och extrabatterier är sådant som redan bör finnas på plats i husbilen. De kommer alltid till användning när man minst anar det. Packa ficklampor eller pannlampa i fall strömmen skulle ta slut eller krångla. För säkerhets skull ta även med tändstickor. Ni kommer spendera tid i husbilen både dag som natt, så bra belysning är ett måste. Packa gott om handdukar och ombyte. Man blir ofta smutsigare än vanligt när man är på resande fot. För att undvika att resan blir långtråkig, se till att ni har tillgång till musik och läsmaterial. Sällskapsspel är perfekt för resor med husbil.

Vad blir din nya familjebil?

Som du kanske märker krävs det att man planerar och gör sin research innan man skaffar husbil. Det är en stor investering men också något som betalar av sig i längden. De motiverar till spontana utflykter och svetsar samman familjen mer än en vanlig personbil kan. Hoppas att denna guide har gett dig perspektiv på livet med husbil och att du gör noga avvägningar innan du fattar ett beslut. Diskutera gärna idén med din familj och se vad de andra har att säga om saken. Det är trots allt en familjebil det rör sig om och alla ska trivas att åka med den.